Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia
   

 Kovačka vatra

 

  

      Kovačka vatra, čemu to ?  Velike temperature možete postići jedino uz puno kisika. U zraku ga ima svega otprilike 21 % , zato gorivoj tvari (drvetu, ugljenu, plinu ili nečem drugom, što gori), morate dati što više kisika i tada možete dobiti visoke temperature za recimo: otopiti aluminij, broncu, zakaliti sjekač, tvrdo zalemiti nešto (sa mesingom) , itd. Dalje je vaša mašta i potreba.

     Kako nemamo čisti kisik na raspolaganju, moramo iskoristiti zrak oko nas, ali nam onda treba ventilator, koji će prisilno upuhivati velike količine zraka u ložište. Drugo , ložište moramo izolirati da zadržava toplinu. Kako vidite , ja sam upuhivanje zraka riješio sa ventilatorom od starog kalorifera , izoliranje sa šamotnim pločama debljine 3 cm. Pod je podignut u nekoj limenoj kutiji od tko zna čega , da bi se ispod upuhivao zrak od ventilatora.. Na dnu su rupice kroz koje zrak ulazi u ložište. Sve skupa spojite sa šamotnim brašnom i staklenom vodom. Lako je za naći po trgovinama. Ja čak nisam imao dosta šamotnog brašna , pa sam istucao čekićem stari crijep u brašno i pomiješao zajedno , zato su spojevi crveni.

    Za velike temperature vam treba umjeti ugljen "koks", ali za većinu potreba u amaterske svrhe će vam biti dovoljan drveni ugljen  za roštilj. Ovdje se još ne vidi na slikama, ali je bitno zbog zadržavanja što više topline , napraviti poklopac, također od šamotnih ploča sa rupom od otprilike 6 cm u sredini za izlaz sagorijelih plinova.

   I na kraju;   Budite veoma oprezni !!!   Radi se o veoma velikim temperaturama, koje mogu uz neopreznost izazvati užasne opekline. Zato OPREZ! Koristite maksimalno zaštitna sredstva; Naočale, kožne rukavice, radno odijelo , i radite polako i pažljivo.